5. Sınıflarımızın Ortak Sınavı

5. Sınıflarımızın Ortak Sınavı

2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı I. Dönem İl Zümre Başkanları toplantısında Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 22.maddesine dayanarak alınan kararlar doğrultusunda; Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Din Eğitimi Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı resmî ve özel okulların 5. sınıflarında "Türkçe ve Matematik" derslerinin 1 ve 2. dönem II. yazılı sınavları il genelinde ortak yapılacaktır.

24.10.2019 284

a) 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı I. Dönem İl Zümre Başkanları toplantısında Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 22.maddesine dayanarak alınan kararlar doğrultusunda; Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Din Eğitimi Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı resmî ve özel okulların 5. sınıflarında "Türkçe ve Matematik" derslerinin 1 ve 2. dönem II. yazılı sınavları il genelinde ortak yapılacaktır.

 

b) Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmenliği 45.(c) maddesine dayanarak ortaöğretim kurumlarındaki resmî Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Mesleki ve Teknik Liselerin 9. sınıfında "Türk Dili ve Edebiyatı ile Matematik" derslerinin 1 ve 2. dönem II. yazılı sınavları, il genelinde ortak yapılacaktır.

 

2. Bu kılavuzda, 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı 1. ve 2. dönem yapılacak ortak yazılı sınavlar ile ilgili usul ve esaslar yer almaktadır.

 

3. Yapılacak ortak yazılı sınavlar, derslerin öğretim programlarına bağlı kalınarak hazırlanacak ve öğretim programlarında belirtilen kazanımlar esas alınacaktır.

 

4. Ortak yazılı sınavlarda alınan puanlar, o dersin 1. ve 2. dönem II. yazılı puanı olarak e-okul sistemine girilecektir.

 

5. Ortak yazılı sınavlar, (olağanüstü haller ve özel durumlar dışında) yukarıda belirtilen takvime göre tam gün eğitim veren ve sabahçı okullarda 6. ve 7. ders saati uygulanacaktır.

 

6. İkili öğretim yapan okulların öğlenci şubelerinde ortak yazılı sınav 1. ve 2.ders saatinde yapılacaktır.

 

7. Sınav kâğıtları Ölçme Değerlendirme Merkezi Ortak Sınav Modülüne 09.00'dan itibaren yüklenecek olup, okul müdürlükleri öğrenci sayılarını ( baskı süresi, şube sayılarına göre çoğaltma durumları) dikkate alarak sınavın zamanında başlaması için gerekli tedbirleri alacaktır.

 

8. Sınavlarda kullanılacak optik formlar İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Birimleri tarafından Okul Sınav Komisyonu Başkanlarına imza karşılığı teslim edilecektir.

 

9. Sınavda kullanılacak optik formlarda öğrenci bilgileri basılı halde gelecektir. Öğrenciler optik form üzerinde cevaplar haricinde herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır. Optik form üzerinde yer alan gözetmen öğretmen kısmı sınavda görevli gözetmen öğretmen tarafından doldurulacaktır.

 

10. Optik formlarla beraber teslim edilecek olan Ek-5 Sınava Katılım Tespit Formuna gözetmen öğretmenler tarafından, sınava katılmayan öğrencilerin bilgileri yazılarak, gerekli yerler doldurulacaktır.

 

11. Okul Sınav Komisyonu, sınav güvenliği açısından sistemden indirilen sınav kâğıtlarının internet ortamı, e-posta ve mesaj programları gibi iletişim araçlarından paylaşılmamasına dikkat edecektir.

12. Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından asıl ve mazeret sınavları dışında bir sınav uygulaması yapılmayacaktır. Bu sınavlara mazeretleri nedeniyle katılamayan öğrencilerin sınavları, kendi ders öğretmenleri tarafından hazırlanarak gerçekleştirilecektir.

 

13. Ortak yazılı sınavlar, ilgili dersin konu ve kazanımlarına uygun "Çoktan Seçmeli" sorulardan oluşacaktır. Soruların puanı sınav yönergesinde belirtilecektir. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Sınav süresi her ders için 40 dakikadır. Sınavda tek optik form kullanılacağından dolayı iki sınav arası teneffüs yapılmayacak, ara verilmeyecektir.

 

14. Ortak yazılı sınavı için verilen 80 dakikalık sürenin, sınav kâğıtları dağıtıldıktan sonra başlayacak şekilde ayarlanması sağlanacaktır.

 

15. Ortak yazılı sınav tarihleri ve öğrenci için gerekli uyarılar, öğrencilere duyurmak amacıyla sınıf panolarında ve okul web sitelerinde paylaşılacaktır.

 

16. Ortak yazılı sınavlara katılamayan öğrencilerin durumları, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğindeki "Madde 23" ile Ortaöğretim Kurumları yönetmenliğindeki "Madde 48" hükümler çerçevesinde, okul müdürlüğünce değerlendirilerek karara bağlanır ve öğrenci yukarıda belirtilen tarihlerde mazeret sınavına alınır.

 

17. Mazeret sınavının soruları takvimde belirtilen tarihte sistem üzerinden indirilerek uygulanacaktır. Uygulama sonrası mazeret sınavına katılan öğrencilerin sınav kâğıtlarının değerlendirme işlemi ders öğretmenleri tarafından yapılacaktır. Bu nedenle mazeret sınavı evrakları İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine veya Ölçme Değerlendirme Merkezine teslim edilmeyecektir.

 

18. Geçerli mazereti olmadan ortak yazılı sınav/sınavlara katılmayan öğrencilerin durumları Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları yönetmeliğindeki "Madde 23" (4.fıkra) ile Ortaöğretim Kurumları Yönetmenliğindeki "Madde 48" (4. fıkra) çerçevesinde değerlendirilir ve e-okul sistemine "G" (girmedi) olarak girilir.

 

19. Ortak yazılı sınavların bitiminde optik formlar öğrencilerden toplanacak ve en geç sınav günü mesai bitimine kadar Okul Sınav Komisyonu tarafından okulun bağlı bulunduğu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Birimine imza karşılığı teslim edilecektir.

 

20. Yazılı sınav soruları, Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından sınav sonrası açıklanacak cevap anahtarına bağlı olarak ders öğretmeni tarafından öğrencilerle cevaplandırılacaktır. Sorular ve cevaplar için öğrencilerden gelen itiraz öncelikle dersin öğretmeni tarafından değerlendirilecektir. Yapılan inceleme ve değerlendirme ilgili dersin zümre başkanı tarafından EK-1'de yer alan itiraz formunda karara bağlanacak ve okul müdürlüğüne bildirilecek. Okul müdürlüğü zümre başkanı tarafından doldurulan EK-1 İtiraz Dilekçesi formunu resmî yazı ile inceleme ve değerlendirme yapılması talebiyle Ölçme Değerlendirme Merkezine bildirecektir. Bunun dışındaki durumlarda itirazlar kabul edilmeyecektir

21. Ortak sınav soruları, yıllık planlara göre 20 Aralık 2019 tarihine kadar olan kazanımları kapsayacak şekilde hazırlanacaktır. Derslere göre ortak sınavlarda öğrencilerin sorumlu olduğu konu ve kazanımlar aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Sınıf Düzeyi

Dersin Adı

Sınav Tarihi

Yıllık Planlara Göre Sınava Dâhil Olan Temalar (Üniteler) / Öğrenme Alanları

5

Türkçe

24.12.2019

1. Tema: Birey ve Toplum

2. Tema: Milli Mücadele ve Atatürk

3. Tema: Doğa ve Evren

4. Tema: Milli Kültürümüz (Yıllık planda 20 Aralık tarihine kadar olan kazanımlar)

5

Matematik

24.12.2019

1. Öğrenme Alanı: Sayılar ve İşlemler

* Doğal Sayılar

* Doğal Sayılarla İşlemler

* Kesirler

* Kesirlerle İşlemler (Yıllık planda 20 Aralık tarihine kadar olan kazanımlar)

9

Türk Dili ve Edebiyatı

25.12.2019

1. Ünite: Edebiyata Giriş

2. Ünite: Hikâye (Öykü)

3. Ünite: Şiir (Yıllık planda 20 Aralık tarihine kadar olan kazanımlar)

9

Matematik

25.12.2019

1. Öğrenme Alanı: Sayılar ve Cebir

* Mantık

* Kümeler

* Denklemler ve Eşitsizlikler (Yıllık planda 20 Aralık tarihine kadar olan kazanımlar)

 

 

 

KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ORTAK YAZILI SINAV TAKVİMİ

Ders

Sınav Tarihi

Mazeret Sınav Tarihi

Türkçe 5

20 Soru

I. Dönem

II. Yazılı

24.12.2019

02.01.2020

Matematik 5

20 Soru

I. Dönem

II. Yazılı

24.12.2019

02.01.2020

Türk Dili ve Edebiyatı 9

20 Soru

I. Dönem

II. Yazılı

25.12.2019

02.01.2020

Matematik 9

20 Soru

I. Dönem

II. Yazılı

25.12.2019

02.01.2020

 

İLETİŞİM

Adres:
KILILI MAH. ŞEHİT POLİS HALİL AKSAK CAD. YILDIZKENT ŞEHIT ŞEREF ORTAOKULU BLOK NO 43 TÜRKOĞLU / KAHRAMANMARAŞ


Telefon
(344) 629 2027


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın